Antidepresíva
Antidepresíva
V súčasnosti znášam dvadsiatku celkom dobre. Cítim určité zlepšenie a "ťahanie smerom k dobrej nálade". Trochu cítim podráždenosť - čiže veci ma majú tendenciu nie rozosmutniť, ale skôr naštvať. To vnímam ako mínus. Vonkajšie tlaky vyhodnocujem spôsobom "čo si to dovoľujú ku mne?!", a nie ako doteraz že "čo som to zas ja nemožného porobil?!". Možno aj piatočná naštvatosť je čiastočne prejavom dvadsiatky, ale to bol iba prvý deň takéhoto užívania, takže asi som moc prirýchly pri hodnotení.
V afektivite teda cítim sumárne zlepšenie čo do nálady, ale evidujem podráždenosť. Radšej nejdem ani četovať, lebo by som sa asi naštval a pohádal sa tam s niekým.
Škoda tej devinky invegy... chcel by som ju brať kvôli mazaciemu efektu, ako spomínam v téme "Liek Invega".
Zatiaľ teda hodnotím užívanie dvadsiatky escitalopramu vcelku pozitívne. Pokračujem v liečbe.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Re: Antidepresíva
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
ester- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 374
Reputácia : 54
Dátum registrácie : 28.04.2014
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Na dvadsiatke evidujem negatíva len akýsi nepokoj končatín, tlak k chodeniu, tlak k fyzickej aktivite, pohybu, vstávaniu, využívam každú príležitosť pre pohyb, napr. odnášam z izby do kuchyne veci aj na dva, na tri razy. Čiastočne to nie je až také negatívum, lebo si vsugerúvam, že mi to pomáha k chudnutiu v rámci "lehce aktivního životního stylu". Niekedy cítim tlak k mysleniu, ale to skôr v kombinácii s kofeínom. Nálady majú tendenciu byť ustálené, nehaprujú, nie sú významné výkyvy. Emočné vyčerpanie nebýva často, zhoršenia prichádzajú len ako štandardná reakcia na reálne negatívne podnety z okolia. V robote ma vníma šéfka ako stáleho, vždy rovnako a dobre naladeného človeka, ktorý je stále pokojný, nerozčuľuje sa, zväčša je mu veselo. Ale beda, ak mu nie je veselo, to hneď všetci zisťujú, čo sa mi porobilo, čo mi je dosť nepríjemné, lebo aj ja chcem mať právo nemať niekedy svoj deň.
Momentálne teda neplánujem Escitil znižovať - skôr chcem vyskúšať, ako bude riešiť moje jesenné tlaky, flushové a úzkostné zhoršenia, predvianočnú "high" sezónu. Nesmiem urobiť chybu, že teraz mi funguje, tak ho teda znížim, lebo je všetko ok, a príde október a ja budem psychicky, úzkostne a náladovo upadať.
Pokračujem v liečbe.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
jardoss- Nový člen
- Počet príspevkov : 21
Reputácia : 2
Dátum registrácie : 10.01.2017
Vek : 33
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Niektoré antidepresíva sú potvory ich terapeutický účinok nastupuje až po cca 2 týždňoch. Zato celá škála nežiaducich účinkov začne "šarapatiť" takmer okamžite. Je lepšie ich nasadzovať počas hospitalizácie a tým mať aj viac možností ako upravovať práve nežiaduce účinky.
Držím palce, aby sa polepšilo. Tuto
PS: aj ja mám Alventu a som s ňou spokojný
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
jardoss napísal: a nebojite sa antidepresiv?? neziaduce ucinky ako samovrazebne myslienky?? dakujem za vase radi...
Ahoj jardoss. Beriem escitalopram už asi 7 rokov alebo tak nejak. Veľmi mi pomohol aj na mínusové symptómy aj na depresiu... (najmä v prinavrátení tešenia sa zo žitia a nachádzania zmyslu a tiež zlepšenie radosti z aktivít). Myslím si, že mi pomohol aj na kognitívne funkcie, podarilo sa mi počas jeho užívania dokončiť školu a celkovo sa mi zregenerovali pamäťové schopnosti a sústredenie. Ale to je výsledok celej zmesi okolností, nielen escitalopramu, napr. v tom hrá rolu aj kofeín a benzoan sodný, ktoré na mňa pôsobia veľmi stimulujúco v oblasti nálady a vitality.
Počas užívania escitalopramu, ani na jeho začiatku, som nemával samovražedné tlaky či myšlienky. Stávalo sa mi, že som chcel zomrieť a predstavoval som si svoju smrť, alebo ju tematizoval, ale vlastnou rukou som to nemal nutkanie urobiť. Možno aj preto, že som veriaci a mám vžitú predstavu hlboko v mysli, že by som sa samovraždou mohol dostať azda do zatratenia... Ťažko povedať. Vo chvíľach tlakov myslieť na vlastnú smrť som si pomáhal vtedy ešte liekmi na upokojenie, rôzne benzodiazepíny. Alebo som to vyspal, prerušenie toku myslenia spánkom sa mi vždy videlo veľmi efektívne, obvykle sa ráno alebo proste po zobudení negatívny tok neobnovil, aspoň nie hneď.
Escitalopramu dávam teda palec hore. Mne pomohol aj na sociálnu fóbiu... urobil som si odstup postupne od svojich sociálnych obáv (aspoň tých najzávažnejších) a dokázal som chodiť medzi ľudí. Obnovil som aj styk s príbuznými po rokoch vyhýbania sa, novú kvalitu nadobudli vzťahy v škole a celkovo som sa otvoril aj možnosti sociálne fungovať v nejakom pracovnom kolektíve. Pamätám si, že schopnosť riešiť sociálnu fóbiu má escitalopram spomenutú aj v príbalovom letáku.
Konkrétne ja užívam Escitil... dvadsiatku ráno. Niekedy sa mi ponúkali aj iné komerčné značky nesúce escitalopram, ale vždy som ich odmietal, zostal som verný Escitilu. Je to zvláštne, ale mám vo svojej histórii liečby skúsenosť, že jednotlivé značky nemusia vždy zaberať rovnako, hoci je účinnou látkou vraj to isté a len sa generikujú. Napr. pôvodný Cipralex mi extra nefungoval, zatiaľ čo práve generická značka Escitil áno. Takže ja som verný značke.
Ale v zásade, keď ešte len začínaš s escitalopramom, tak nevieš vopred, ktorá značka Ti sadne. Takže je to jedno - jediné, čo tu má naozaj význam, je, že voľba escitalopramu ako účinnej látky je všeobecne voľbou dobrou a môže Ti pomôcť.
Budem Ti držať palce, jardoss.
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
jardoss- Nový člen
- Počet príspevkov : 21
Reputácia : 2
Dátum registrácie : 10.01.2017
Vek : 33
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
» Antidepresiva+neuroleptika
» Psychofarmaká - laický výklad
» Bipolárna porucha a antidepresíva