najobľúbenejšia kniha
Strana 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: najobľúbenejšia kniha
Možno niekomu z Vás pripadá čudné to, že sa tak orientujem na literatúru pre deti. Ale aj to predsa píšu dospelí autori. Musia byť aj takí. Na internete som raz čítal rozhovor s jedným slovenským autorom, ktorý sa zameriava na tvorbu pre deti. A on povedal, že na to, aby autor dokázal písať pre deti, musí aj v dospelosti sčasti zostať dieťaťom.
Nuž tak ja milujem knihy. Ako rád by som čítal a úplne chápem knihomoľov. Veď prostredníctvom kníh človek môže zažiť toľko dobrodružstva!
historik- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 360
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 18.04.2013
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
Na ZŠ:
Štorch: Lovci mamutov;
London: Biele Ticho; Martin Eden; Ohnivý deň; Tulák po hviezdach;
Časopis Apológia;
Na SŠ:
Švanderlík: Čierny baroni; Major Terazky;
Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka;
Canfield: Slepačia polievka pre duša (viac dielov);
Boroš: Psychológia pre mladých;
Ročenka kulturizmu 1966;
Po SŠ:
Boroš: Úvod do psychológie;
Česko anglická konverzace;
Časopisy: Epocha; 22.století; Vzdelávanie dospelých;
Materiály do v.školy;
Boccacio: Dekameron;
Bartko: Moderná psychohygiena;
Lexikón svet. dejín;
Teraz:
Slepačia polievka pre dušu (nové vydania);
Bubelíny: Rozhovory s psychológom;
Angličtina 15,000 slovíček ve 150 témach;
slovensko-anglický hovorník
Časopisy teraz neodoberám
..........................................................................
Všetko horeuvedené som čítal min 2X, teda snáď okrem niektorých časpisov ...
..........................................................................
Ostatné publikácie neuvádzam, lebo ma tak nezaujali, aby som ich viac krát čítal
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
1. Brian Tracy - Vytvorte si svoju vlastnú budúcnosť
Táto kniha priam zmenila môj život. V spolupráci s Escitilom má najväčšiu zásluhu o zmenu môjho myslenia z negatívneho a pesimistického na pozitívne optimistické. Je geniálna, obsahuje v 12 krokoch rozobratých niekoľko desiatok princípov, ktorých keď sa človek drží, tak naberá na pocite šťastia už len za čítania danej knihy. A keď sa nimi aj riadi v ďalšom živote, tak svoj život dostáva siahodlho pod kontrolu a vedie ho k šťastným dneškom i zajtrajškom. Tie princípy sú kvalitne rozpracované, s bohatými príkladmi, za použitia kvalitnej motivujúcej reči, ktorá čitateľovi vzbudí dojem, že má celé svoje šťastie vo svojich rukách a že je všetkého schopný, čokoľvek si zmyslí a po čomkoľvek túži.
2. Brian Tracy - Žiadne výhovorky
Kniha nadväzuje na predchádzajúcu autorovu knihu. Zameriava sa na problém prokrastinácie a pasívneho submisívneho života, kedy sa človek necháva unášať životom namiesto toho, aby svoje možnosti vzal pevne do rúk za pačesy a utváral mocne svoj osud. Kniha bola aj nahratá ako audiokniha pod názvom "Sebekázeň". Trvá 60 minút rozdelená do 6 mp3jek.
3. Rick Warren - Načo som vlastne tu? Život s jasným cieľom
Kniha od protestantského kresťanského autora (vhodná však aj pre katolíka a ortodoxného). Vynikajúco spracovaná téma Božej vôle pre ľudský život, motivácia ľudského konania, potreby, ciele, zámery, zmysel života, postupy ako v niekoľkých krokoch napredovať za zmysluplným a cieľavedomým životom v súlade s kresťanskou vierou. Je to akási psychologická populárna literatúra, kĺbiaca v sebe motivačný a náboženský žáner. Pomohla mi táto kniha christianizovať posolstvá motivačnej literatúry od mojich obľúbených autorov (B. Tracy, R. Carlson, R. Gordon, R. Templar).
To je moja trojica najobľúbenejších kníh vo všeobecnosti.
Z náboženskej literatúry je moja obľúbená: Tomáš Kempenský - Nasledovanie Krista.
A isteže aj Biblia, najmä knihy Nového zákona.
Z filozofickej odbornej literatúry, keďže som jej študent, je mojou najobľúbenejšou:
Hans Joachim Storig - Malé dějiny filosofie
A tiež Emerich Coreth - Co je člověk? Základy filosofické antropologie.
Z pôvodných diel autorov filozofických diel nemám nejaké podstatne obľúbené. Páčia sa mi práce filozofov Moritza Schlicka, Karla Poppera, neskorého Wittgensteina, Johna Searla, Thomasa Nagela a fantastického Josepha Maréchala, pri ktorého tomistickej analýze Kanta som slzil od pôžitku. Pod slovom "práce" mám na mysli tie ich najvplyvnejšie texty, nie zrovna celé knihy. Na strednej som bol zaujatý Schopenhauerom a Nietzschem, od neho obľubujem dielo Antikrist, kvôli originálnej koncepcii a umeleckému spracovaniu. Zo stredoveku mám rád samozrejme Tomášove sumy, tie som kedysi s obľubou čítal v školskej knižnici, kým som mal pauzu medzi prednáškami. Spomeniem aj Alberta Veľkého a jeho "Cestu do Boha". Z antiky mi učaroval Menón od Platóna. V 20. storočí ešte nesmiem zabudnúť na Hanu Arendtovú a jej Vita Activa - to je majstrovská kniha, geniálna, ešte lepšia než Weberova "Politika ako povolanie", ktorú by som zaradil spomedzi vymenovaných obľúbených na záver.
Mne sa v podstate páčili aj iné knihy, ktoré som čítal, ale niekedy mi až tak veľa nedali. Alebo si ich jednoducho nejak zvlášť nepamätám.
Tuto spomínal aj obľúbené časopisy. Ja som mal obľúbeným časopis "Reader's Digest Výber". Ten sme niekoľko rokov odoberali a bol skvelý. Z novín mám rád Hospodárske noviny. Niekedy som obľuboval časopis .týždeň, ale už ho viac rokov nečítam.
Srdečne pozdravujem!
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Matej napísal:Trojica mojich najviac obľúbených kníh:
1. Brian Tracy - Vytvorte si svoju vlastnú budúcnosť
Ahoj Matej,
tohoto Tracyho mám na poličke. Je to dobrá kniha. Dobrý výber.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Takže, klobúk dole!
Tvoj kamoš
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
ďakujem za povzbudivý príspevok aj kompliment. Osobne si myslím, že aj ty by si sa v mnohom vo svojom komplimente našiel. Mám dojem, že Ty sa skutočne nestratíš vo svete. Podobne ako Ty mňa, aj ja si Ťa hlboko vážim. Už len na tomto fóre si spravil kusisko práce a len tá kvantita je ohromná. Samozreme nepopierateľná je aj kvalita, ktorú v každom príspevku vidieť.
Jediná vec ma trošku mrzí, a to, že by si už po čase mohol primerane dôvere napríklad poskytnúť na seba tel. čislo, poprípade Skype, alebo podobne. Prípadne prehodiť pár slov na Zelle. Viem, aký máš na to názor, ale mám dojem, že to treba prelomiť.
S pozdravom kamarát Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Moj najoblubenejsi suacasny autor je Eckhart Tolle a kniha od neho: Reč Ticha. Je to take prijemne, meditativne citanie. Kedykolvek sa zacitam do tohto diela, vnutorne sa stisim a citim ako sa vo mne prehlbuje pokoj. Velmi dporucam aj jeho dalsie knihy:
Moc pritomneho okamziku
Nova zem
uryvok:
---Hovorim vam: ,,Uzite si tuto chvilu. Budte stastny?" Nie.
Prijmite ,,takost" tejto chvile. To úplne staci.---
Tatanka- Nový člen
- Počet príspevkov : 17
Reputácia : 3
Dátum registrácie : 24.12.2015
Vek : 35
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
» Zaujalo ma v literatúre
» Štyri dohody - Praktický sprievodca k osobnej slobode (Kniha múdrosti starých Toltékov)
» 101. Cieľov (prvých krokov) a ich cesta k naplneniu (kroky) a Kniha predstáv