Ako sa dnes máš? 14
Strana 47 z 83 • 1 ... 25 ... 46, 47, 48 ... 65 ... 83
Re: Ako sa dnes máš? 14
Abditus- Domáci člen
- Počet príspevkov : 42
Reputácia : 24
Dátum registrácie : 22.06.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Tianeptin
vrana likes this post
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2282
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Matej, vrana, Mous and Abditus like this post
Dnešok bol celkom dobrý,zaujímavý.kúpil som si z antikvariátu veľa kníh,tak ich postupne čítam.jedol som kuracie soté,ktoré som varil včera a polievku.podvečerná prechádzka so psom bola celkom obstojná,i keď ma bolela noha od chrbta.no a zajtra mám v pláne aj plávanie.priznali mi invalidný,takže ako kimi-žijem dôchodcovsky.počasie celkom ušlo,dosť fúkal teplejší vietor,aspoň však nepražilo ako po minulé dni.rozprával som sa aj s mamou-teším sa z týchto rozhovorov-no a píšem si s jednou známou ešte z čias gymnázia-tiež trpí schízou,tak sa podporujeme.aj som jej radil toto fórum,tak som zvedavý či príde-však Lucia?
Držím vám zo srdca palce,aby aj keď náhodou sú zlé dni v tom živote-aby ste ich prečkali a aby to zdravie slúžilo.
Pozdravujem
V.
Mous- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 937
Reputácia : 193
Dátum registrácie : 23.05.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, Juraj, vrana and Abditus like this post
Abditus- Domáci člen
- Počet príspevkov : 42
Reputácia : 24
Dátum registrácie : 22.06.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Tianeptin
relouth, Juraj, vrana, Mous and Saladin like this post
Na známosť sa dáva.. ..som stále v inštalačno-konfiguračnom móde. Včerajší pokus preraziť front na poli Fedora bol neúspešný - mnohé príkazy boli odlišné od Debianu, pretože oba používajú iné inštalačné appky. Celé poobedie som "bojoval" s nastavením partícií na HDD - už to bolo prvé varovanie. Debian je predsa len blbuvzdorná distribúcia pre "lajkov". Okrem toho mi Fedora nainštalovala najnovšie GNOME 4 prostredie bez opýtania - na mojom železe to bolo pomalé ako slimák.. Celkovo som bol sklamaný.
A tak teraz konfigurujem znova Debian - tentoraz 64 bit. verziu.. Neviem, či ste zažili ten pocit, že nič nefunguje tak, ako má - pocity márnosti - neg. sebehodnotenie - pocity nedostatočnosti ap.. aj to je súčasťou učenia (nápor na ego). Prečo toto píšem?? pretože celý večer som sa pokúšal vymeniť monitor na opačnú stranu. Linux mi ho nakonfiguroval tak, že bol napravo, aj napriek tomu, že v skutočnosti je naľavo od notebooku. Bol som zúfalý, ba dokonca som uvažoval, že rezignujem a fyzicky monitor vymením s notebookom. Lenže snáď ma nebude ovládať počítač? Snáď nebude rozhodovať, čo chcem?! Myslím, že toto sú začiatky budúcej vojny ľudstva s AI ..
Circa o 1 ráno sa mi to podarilo nakonfigurovať . Dnes večer je na programe dňa konfigurácia farieb a ikoniek. Prajem všetko dobré..
-- (Saladin) Neti
Saladin- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 685
Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Juraj and Abditus like this post
Píšem bo mám zážitok, chybu, príležitosť, ktorú by Som mal v budúcnosti a to v prípitku. Ešte Eva, moja teta sa ma pýtala, či ho zvládnem, hovorím jej, že v pohode. No prípitok nedopadol dobre, mal Som tam v dvoch odsekoch slepé okná. Ale každý tvrdil, že to bolo dobré. Bol to môj prvý prípitok, pred takým veľkým obecenstvom. Potom sa ma Eva pýtala, či Som si prípitok memoroval. No sknižôk viem, že na svoj prejav, či reč nieje dobré to memorovať od slova k slove. A pritom si myslím, že Som to (ne)prehnal.
Nevadí aspoň mám skusenosť, príležitosť ako to napraviť, predniesť ešte lepšie. Dnes a ďalšie najbližšie dni budeme truchliť a smútiť a potom sa spolu so sestrou vrátime do normálneho života, tak ako po ocovej smrti. Nech mamušiak odpočíva vo večnom pokoji a navždy ostane v našich spomienkach a srdciach.
vrana- V.I.P.
- Počet príspevkov : 518
Reputácia : 148
Dátum registrácie : 31.07.2021
Vek : 45
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0 - (Para)noidná (schizo)frénia; F51.8 - (In)somnia
Súčasná medikácia: Kventiax SR s postupným predlžovaním 3x300mg - 0-0-3; Cisordinol 1x10mg - 0-0-1; Depakine Chromo 1x300mg - 0-0-1
Saladin likes this post
Posledny rok bol celkom zaujimavy a niektori mozno viete ze som opat raz skusal pracovat a skusit sa osamostatnit. Samozrejme to opat zlyhalo na mojej psychike a nejako som momentalne uz presvedceny ze cokolvek spravim proste zlyham z dlhodobeho hladiska. Zo zaciatku to slo celkom fajn kedze som bol uz dlhsie doma a mal som nejaku tu "energiu v zalohe". Zaucoval som sa a niektore dni bolo mozne pracovat aj z domu co mi dost ulahcovalo pracu kedze chodenie do kancelarie a komunikacie priamo tam su pre mna velmi vycerpavajuce aktivity.
Po par mesiacoch ked som sa uz zaucil a pracoval naplno zacali prve problemy kedy som musel oddychovat viac ako bezny clovek. Choroba sposobuje ze aj tie najmensie aktivity zo mna cerpaju energiu. Prestal som chodit na prechadzky, do mesta alebo na nakupy a zacal som vyuzivat donasky nakupov, jedla atd. kedze som naozaj nemal energiu ani len na to nieco uvarit.
Zaciatkom septembra sa zacal zvysovat napor v praci kedy sa pocet uloh zdvojnasobil. Proste prislo taketo obdobie kedy clovek musi zo zeba vydat za dvoch zamestnancov. Psychika sa zhorsovala az do stavu kedy to v decembri bolo nevydrzatelne a zamestnavatel odmietol zamestnat dalsich ludi. Takisto to bolo aj v dalsich oddeleniach kde chybali zamestnanci ale argument bol ze by to stalo vela penazi. Vedel som teda ze musim odist pretoze to nedopadne dobre ale zmluva bola na rok. Tak som sa dohodol ze teda dopracujem ten rok nejako. Zaroven som zacal viac pracovat z domu ale proste to neslo utiahnut. "Stavy" boli coraz horsie a coraz castejsie som zacal uzivat moje "nudzove" lieky ako xanax.
Skoncil som teda v marci tohoto roku. V praci boli spokojny s mojou pracou avsak nedokazal som udrzat tempo ktore tam nasadili. Firma nabrala celosvetovo viac ako 1000 zamestnancov za rok pricom oddelenia ktore sa starali a udrzovali firmu (IT support, HR atd.) zostali rovnake pripadne aj zamestnancov stratili. Stratil som teda nadej po tomto dalsom pokuse na nejaky aspon trosicku normalny zivot. Vratil som sa k rodicom avsak ani ti tu nebudu vecne. Otazkou co nastane ak budem sam. A to sa eventualne stane. Dochodok by nepokryl ani najom nie to este jedlo. Obzvlast v dnesnej dobe kedy ceny neustale rastu. Ono bud budem bezdomovec, budem nejakym zazrakom pracovat a po case sa dostanem do nemocnice alebo ta najtemnejsia cesta kedy ukoncim svoju existenciu. Mozno to nie je blizka buducnost (dufam) ale stoji to za zamyslenie. Dnes ma problem vyzit vela mojich znamych zdravych ludi. Kedze sa nedokazem uplatnit v spolocnosti ako zdravy clovek tak som este v horsej situacii. Zostava mi v podstate len dufat v nejaky zazrak. Choroba sposobuje privela problemov na to aby som dokazal stabilne, dlhodobo pracovat v dnesnych standardoch.
Tak nejak rozmyslam aky ma zmysel moja existencia ked nie som schopny pracovat, udrziavat vztahy alebo pocitovat radost pri cinnostiach. Nemam ziadnu motivaciu a som len pritazou rodine a aj spolocnosti. Ono je take nepisane pravidlo ze 1/3 sa z psychickych problemov dostane, 1/3 moze mat relaps no a 1/3 bude mat problemy do konca zivota. Zial som v tej poslednej kategorii a skor ako zlepsenie sa da ocakavat zhorsenie. Mozno Vam to pride ako take depresivne zmyslanie a mozno aj je ale naozaj nevidim nejaky racionalny dovod na to pokracovat. Rodina je asi jediny dovod preco pokracovat. Jednak mam miesto kde mozem byt a nemusim pri tom pracovat na plny uvazok a druhy dovod je ze ak by som teda hodil uterak do ringu tak by to zasa moja rodina nezvladla. A posledne co chcem je ublizit niekomu blizkemu. Zial v tejto dekade este neexistuju lieky alebo procedury ktore by dokazali "opravit" co je poskodene v hlave a nadej ze by sa tomu tak stalo v ramci mojho zivota je tiez velmi mala. Mame sice antipsychotika, antidepresiva atd. atd. a v niektorych pripadoch naozaj pomozu cloveku sa z toho dostat. Avsak kedze sa ocakava ze moje problemy su celozivotne a bude sa to len zhorsovat pricom lieky len udrzuju ako taku funkcnost je moja situacia bez nejakeho racionalneho riesenia. Popravde je zazrak ze som dokazal ten posledny rok odpracovat aj ked skor by som to nazval prezivanim so zapretim a utrpenim.
Je to skoda, pretoze nebyt choroby tak si viem predstavit zivot a normalne fungovanie. Nie nadarmo sa psychicke choroby prezyvaju rakovina duse. Dufam vsak ze pochopenie a situacia v spolocnosti pre psychicky chorych ludi sa zlepsi. Momentalne si mozete porovnat reakciu ludi ked je niekto chory fyzicky a psychicky. Posledny mesiac pocuvam situaciu kolegyne mojej matky ktorej syn ochorel. Jeho otec ho vsak doma tresta za to ze je chory. Naozaj neskutocne situacie a nepochopenie. Ak by vsak trpel fyzickou chorobu verim ze by to bolo uplne inak. Nemozem vsak zasahovat do ich domacnosti. A zial toto sa deje takmer vsade.
No nic, je to uz velmi dlhe cize len na zaver dodam ze sa doma snazim vykonavat aspon nejake cinnosti. Radost z nich vsak nepocitujem takze uvidim ako dlho mi vydrzia. Snazim sa par krat za tyzden varit pre domacnost (doma si pochvaluju chut a kvalitu a zaroven im odlahcujem pracovny den), samozrejme nejake upratovanie a pomoc v zahrade, ucim sa hrat na akusticku gitaru, vela casu travim na pocitaci (som predsa len IT clovek, takisto aj moja posledna praca bola na IT oddeleni). Snazim sa pomoct kde sa da v ramci mojej schopnosti a energie. Zajtra natieram nove schody do domu s nejakym olejom. Kedze nemam ziadne skusenosti s pracou s drevom tak si dnes vyhladavam informacie ako na to a zajtra sa to snad podari. Co sa tyka rodicov tak vek uz zacina sposobovat problemy s klbami, svalmi atd. cize nasleduje operacia a mozno je pre nich aj dobre ze som doma a postaram so o veci ako zahrada a domace ulohy zahrnujuce pohyb. Nejako teda nateraz fungujem. Uvidim co prinesie buducnost. Ci teda to budem este dalej skusat aj ked viem ze vysledok bude rovnaky alebo teda budem doma pomahat rodicom kedze pomaly ale isto prichadza staroba a zvysok rodiny sa odstahoval.
Prajem Vam vsetkym pekny den a co najlepsie zdravie pretoze od toho sa odvija kvalita zivota ktory dokazeme viest.
matus- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 101
Reputácia : 31
Dátum registrácie : 24.03.2018
Vek : 27
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Euthyrox 75mg, Reagila 4,5mg, Lamegom 25mg
rasto likes this post
S tou prácou súhlas je to ťažké. Osobne som neskúšal ani pracovať, lebo nemám na to. Človek si musí zvážiť, či má na to alebo nie. Život aj bez práce môže byť pekný. Len treba odhaliť, že čo by ťa bavilo...
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Katuska- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 141
Reputácia : 131
Dátum registrácie : 28.09.2020
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, Mischelll, vrana, Mous, Abditus and Saladin like this post
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Mous and Abditus like this post
Ahoj
Chcem sa poradit...boli ste niekto v kupeloch na nase dg?a ak hej,stalo to za to?
Rozmyslam nad Novym Smokovcom.
Inak sa mám celkom dobre,i keď mám málo soc.kontaktov.to máte dobré,že poniektorí chodíte do roboty.človek aspoň niekam patrí.tu doma mäme síce terasu a záhradu,čo je fajn,no chcelo by to čosi aj inde.možno sa mi raz podarí ísť do práce,hoci mám už z toho obavy.
Inak som čítal Francois Mauriac-Cesty k moru.celkom dobrá knižka.
Tak ahoj a držím palce
Mous- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 937
Reputácia : 193
Dátum registrácie : 23.05.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Katuska likes this post
Saladin- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 685