Ako sa dnes máš? 14
Strana 33 z 83 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 58 ... 83
Re: Ako sa dnes máš? 14
Anonym woman- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 119
Reputácia : 51
Dátum registrácie : 02.10.2021
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Tuto, vrana and Sweetheart like this post
Katuska- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 141
Reputácia : 131
Dátum registrácie : 28.09.2020
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, Tuto, dzuli08, kimi2028, Iacobus, tyx81, vrana and like this post
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Matej, Tuto, tyx81, Katuska, vrana, Sweetheart and Anonym woman like this post
tyx81- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 287
Reputácia : 30
Dátum registrácie : 30.01.2019
Zdravotný stav
Diagnóza: falošný schizofrenik,z presvedčenia- asi fakt chory
Súčasná medikácia: Aripiprazol , Fevarin
Matej, Tuto, vrana, Sweetheart and Anonym woman like this post
tieto sviatky som s bratom pri starej mame. Užívame si spoločné chvile. Starej mame dochádzajú sily, asi som spomínal nedávno jej diagnostikovali rakovinu. Ale psychicky to nesie dobre, aspoň sa tak zdá. Ale verim, že to dobre skončí, hoci má vyšší vek. Je to zvláštny pocit. Som, samozrejme, smutný z toho celého, máme veľmi dobrý vzťah. A tak. Nebudem to už hlbšie analyzovať.
Od rána sme jej pomáhali s prípravami na sviatky. Varenie, pečenie, upratovanie atď. Teraz si trochu oddýchnem. Prečítam si knihu. Začínam sUmbertom Ecom.
Prajem vám pekné sviatky. Pozdravujem, J.
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Najobávanejšie zlo, smrť,
sa nás ani v najmenšom nedotýka,
pretože keď my žijeme, smrť tu ešte nie je,
keď však smrť príde, potom tu zas nebudeme my.
Iacobus- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1025
Reputácia : 445
Dátum registrácie : 25.08.2018
Vek : 26
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400 mg á 4 t, olanzapín (Actavis) 5 mg
Matej, Tuto, kimi2028, tyx81, Katuska, vrana and Sweetheart like this post
rene007- Domáci člen
- Počet príspevkov : 79
Reputácia : 20
Dátum registrácie : 31.10.2017
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, Tuto, Iacobus, vrana, Sweetheart and Anonym woman like this post
Juraj- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 679
Reputácia : 174
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F25
Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg
Tuto and vrana like this post
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Matej, vrana and Anonym woman like this post
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Matej, Katuska, vrana, Sweetheart and Anonym woman like this post
Mám sa ako-tak. Trošku ma zase potrápili depresívne príznaky. Včera večer som opäť trochu plakal, čo ma priviedlo k myšlienke, že pravdepodobne musím opäť cvičiť. V poslednom čase som posilňovacie cvičenie činkami výrazne zredukoval. Bolo to čiastočne aj kvôli ľavému ramenu, ktoré som si trochu zranil pri takomto cvičení a chcel som mu dať čas na zotavenie. Lenže akosi sa nie a nie k posilňovaniu vrátiť, a hoci som verný aspoň strečingu, na depresívne prejavy to nestačí. Už dostatočne sa mi za posledné necelé 2 roky potvrdilo, že mi to posilňovanie na depresiu skrátka pomáha. Je pravda, že v knižkách viacej odporúčajú na depresiu čosi aeróbne, napr. beh. Aj som sa zo začiatku strachoval, že mi teda posilňovanie v tejto veci nepomôže, no časom sa mi potvrdilo, že funguje aj ono. A teraz kedykoľvek mám dlhšiu fázu, že ho necvičím, tak sa mi depresia vymkne spod kontroly. Takže, ak sa vrátim späť k pôvodnej myšlienke odstavca, cítim, že musím ten "vlak" posilňovania zase rozbehnúť. Až ma šokuje ale, ako rýchlo dokážem stratiť dobré návyky. Prakticky mi stačí len malý počet dní, kedy "dobrý návyk nerealizujem", a už sa mi celý návyk totálne rozpadáva. Aj preto mi vždy padlo vhod cvičiť každý deň určitý tréning posilňovania, než napr. každý druhý deň. Ani systém dvoch cvičiacich dní a jedného necvičiaceho mi nerobil dobre, resp. hneď som javil známky toho, že sa "rozbehnutý vlak" prudko zastavuje. A jeho opätovné rozbehnutie je následne tvrdý oriešok. Skrátka bolo pre mňa od začiatku jednoduchšie cvičiť každý deň, než cvičiť s pauzami. To sa mi stalo síce pozitívom pre psychiku a pre zachovanie návyku, no vyberalo si to daň v podobe niekedy prehnanej fyzickej únavy, a tiež teda utrpelo aj to moje spomínané ľavé rameno, ktoré som skrátka presilil.
No v konečnom dôsledku, nech už takto rozoberám plusy či mínusy akokoľvek, faktom je, že cvičiť musím. Včera, keď som plakal, som si to uvedomil dostatočne jasne. Tieto moje stavy sú pravdepodobne zbytočné... v zmysle, že sa dajú takto odstrániť. To, akým myšlienkam a emóciám v tých stavoch čelím, to je pravdepodobne naozaj len vinou tej celkovej nálady. Môj obľúbený rečník a psychoterapeut R. Carlson vždy hovoril, že sa to deje len kvôli tej nálade, a že v danej nálade ani nemôžeme rozmýšľať inak. A že je potrebné vtedy odložiť všetky závery a rozhodnutia, lebo sa pod vplyvom daného rozpoloženia skrátka nemôžeme rozhodnúť adekvátne. A že ak tomu neveríme, tak si máme schválne počkať na náš normálny, zdravý stav... a uvidíme, či sú naše problémy z čias depresívnej nálady ešte "nažive" - lebo ak išlo o skutočné problémy, tak budú existovať aj pri dobrej nálade (vtedy ich budeme zároveň vedieť adekvátnejšie a efektívnejšie riešiť), a ak sa ukáže, že pri dobrej nálade neexistujú, tak je to potvrdením správnosti pôvodnej rady, že sa v depresívnom rozpoložení nemáme pokúšať vydumať nejaký záver či rozhodnutie. Lebo išlo o čosi fiktívne, čosi, čo bolo vytvorené a živené od samého začiatku skrz-naskrz naším depresívnym rozpoložením. No a ak to takto je, a moje ťažkosti sú vlastne len virtuálne v rámci depresívneho rozladenia, tak ak viem, že mi posilňovanie pomáha tomuto rozladeniu zamedziť, tak sa mu musím odhodlať venovať. Odmenou mi bude, že sa odstránia tie virtuálne ťažkosti, pričom témy, ktorých sa ony týkajú a ktoré sú objektívne relevantné, budem schopný nahliadať s efektívnejším porozumením a s efektívnejšou schopnosťou ich riešiť. Lebo povedzme si rovno... nechať sa umárať úzkosťou, frustráciou, plačom, pesimizmom, pocitom bezmocnosti... to je k ničomu. To je niečo, o čom sa rozhodne nedá povedať, že by to bol efektívny prístup k tej-ktorej problematickej téme.
Takže takto sa nejak mám. Objektívne dobre, subjektívne motkajúc sa z lepších stavov do tých zlých, a naspäť.
Dnes som mal inak trošku pasívnejší deň. Doobeda som bol hlavne na fóre, tiež na nejakých iných weboch. Pral som tri várky. Poobede som si prečítal knižku "Co jsem řekl své dceři o ekonomii" od gréckeho ekonóma J. Varufakisa. Prekvapilo ma milo, že som ju dal za jedno poobedie, niečo vyše 200 strán. Ale išlo skôr o malý formát knižky, menší než A5, a zároveň na jednotlivých stranách nebolo až tak veľa textu. Obsahovo ma to jednoznačne obohatilo. Išlo o výrazne ľavicový pohľad na ekonómiu, ktorý som aj všeobecne žiadny dosiaľ v populárno-náučnej podobe nečítal. Myslím si, že mi to rozšírilo obzory a spoznal som všelijaké zaujímavé súvislosti, ktoré čitateľovi do veľkej miery vedia pomôcť pochopiť povahu sveta, v ktorom dnes žijeme...
Ďakujem Vám za prečítanie, kamaráti. Želám Vám všetko dobré a tiež peknú nedeľu.
S úctou
matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
kimi2028, Katuska and vrana like this post
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Katuska and Anonym woman like this post
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1338
Reputácia : 172
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium
Matej and vrana like this post
Strana 33 z 83 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 58 ... 83
» Ako sa dnes máš? 7
» Ako sa dnes máš? 15
» Ako sa dnes máš? 11
» Ako sa dnes máš? 16