strach z ludi
Strana 3 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: strach z ludi
Robo- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 236
Reputácia : 52
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
slnecnica- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 409
Reputácia : 13
Dátum registrácie : 21.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Možno to vyznieva strašne banálne, ale mne to fakt pomáha, keď vidím, že aj druhí majú takéto ťažkosti - a pomáha mi to presne v takom zmysle, že si oveľa viac uvedomujem neskutočnosť týchto pocitov. Takže summa summarum - ako výsledok sa cítim na ulici lepšie a dokážem aj tínedžerom ako-takým sebavedomím oponovať (hoci červenať sa červenám , to ovplyvním málo). Naozaj.
To je niečo, ako keď mám pocit, že ma odpočúvajú. Tak si poviem, že veď iks ďalších ľudí má túto chorobu a má presne rovnaké pocity odpočúvania. A tak sa zamyslím: Nie je to divné? Nebude to len choroba, klam mozgu? Áno bude a veľkým argumentom sa stáva práve to, že všetci ostatní chorí majú taktiež pocity odpočúvania (aspoň väčšina no).
Vyjadrite sa, prosím. Mne to fakt takto pomáha a urobil som už v boji proti sociálnej úzkosti presne týmto spôsobom veľké pokroky, skutočne. Preto sa to tu odvažujem propagovať, hoci sa to zdá priveľmi banálne. Za dojem banality sa ospravedlňujem vopred.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
anonym- V.I.P. Silver
ale hadam to pomaha aspon tomu, ze mam vacsi vhlad do choroby a mojich bludov- aspon vtedy ked nie som v stave uzkosti. vtedy je uz vsetko jedno.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
U mňa je to tak, že keď som miništroval, tak som mal strašnú úzkosť s rozsiahlym červenaním jak paprika, plus sucho v ústach, tréma a podobne. Prinášalo mi to veľké zahanbenie (hanbil som sa, že sa hanbím ) a takisto poníženie. Preplakal som vtedy mnoho nocí aj dní.
Ale vždy som si jasne nahováral, že to je klam, to mi robí mozog, a nie ľudia, ľudia so mnou nemajú nič, pretože som povolaný mať ľudí rád (aspoň ako sa dá), a v kostole ak na mňa čumia, tak čumia prirodzene, pretože som predsa vpredu a posluhujem kňazovi, takže je normálne, že na mňa celý kostol čumí. Pomohlo mi to si uvedomiť, že tie pocity sú klamlivé a pes bude zakopaný niekde vnútri v organizme, v mozgu, alebo v psychike rovno. Rozumiete...
A teraz keď idem niekam cez námestia a cítim, ako na mňa čumí všelikto, čo vysedávajú na miestnych open-kaviarňach a na lavičkách, tak sa na drzovku postavím svojmu mozgu a uvediem sa hádam aj do sebaklamu, že ma nikto neohovára. A ak aj hej, mne je to jedno, lebo ma nepoznajú (viac by ma bolelo, keby ma ohováral niekto, kto mi rozumie a pozná ma, cudzí ľudia povedia pár slov a o 10 sekúnd majú na rozume už úplne iné témy a starosti). Aj keď okolo mňa tínedžer či rovesník, prejde okolo mňa a vzápätí začnem v duchu počítať, jedna, dva, tri, štyri, päť... a bum, už na mňa nemyslí, už aj zabudol, že som išiel okolo neho.
Je to niečo ako stratégia typu "svojím klamstvom proti klamstvu mozgu" - mínusko a mínusko dá dokopy plusko, pričom plusko je pravda, a pravdou je, že ma nikto neohovára.
Tiež je to vec asertivity a práce na sebe, sebavýchova... aj keď samozrejme zlomenie moci silného bludu o ohováraní by mali riešiť spočiatku antipsychotiká, no myslím si z vlastného prípadu, že človek dokáže urobiť kus práce aj sám veru.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ahojte
Lukáš- Nový člen
- Počet príspevkov : 2
Reputácia : 0
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
anonym- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 3 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
» Derealizácia.
» Blog
» Btw. koľko ľuďí sem vlastne chodí?
» svojpomocna skupina pre ludi s psych. probl.