Prosím o radu - pomoc mamine
Prosím o radu - pomoc mamine
Lulu23- Nový člen
- Počet príspevkov : 5
Reputácia : 1
Dátum registrácie : 27.12.2016
Re: Prosím o radu - pomoc mamine
myslím si, že si určite urobila dobre, keď si zobrala mamu k psychiatričke. Častokrát to majú príbuzný dosť ťažké, a to najmä v začiatkoch choroby. Je vždy otázne, ako pacient užíva/neužíva lieky. Mnohokrát uznanie si ochorenia je dlhodobý a náročný proces. Podľa všetkého Tvoja mama skutočne trpí duševnou chorobou. Osobne ma napadá vybavenie klinického psychológa, ktorý môže pomôcť smerom k poznaniu ochorenia. Považujem aj veľmi podstatné užívanie predpísaných liekov. Netuším ohľadom nemocnice, pravdepodobne aj doktorka si myslí, že ambulantné liečenie je dostačujúce. Možnosťou by mohol byť aj psychiatrický stacionár, ktorý napomáha zotaveniu aj pacientom s takýmto ochorením, avšak keďže je mama mimo domu kompenzovaná, pravdepodobne tipujem, že by bol pre ňu nie príliš vhodný, hoci na druhej strane aj mne stacionár pomohol. Jeho výhodou je, že k dispozícii je aj personál, ktorý sa spravidla vyzná "vo veci" a takáto forma liečby je dostupná v každom krajskom meste.
Na záver len toľko, že budem Tebe aj mame držať palce, aby smerovanie k lepšiemu stavu či vyliečeniu bolo čo najkratšie. Tuto
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
ďakujem za rýchlu odpoveď. Čo sa týka nemocnice, pred návštevou ambulancie psychiatra v našom okresnom meste sme boli aj tam. Rovno sa ma pani doktorka spýtala, čo si myslím o prípadnej hospitalizácií maminy, avšak zároveň dodala, že s tým mamina musí súhlasiť, čo ona samozrejme odmietla. Preto napísala mamine správu, že má tento problém doriešiť ambulantne v psychiatrickej ambulancii. Tam sme teda šli. Ale úprimne, pani doktorka, u ktorej sme skončili, mi veľmi profesionálna neprišla. Jednou vetou sa maminy spýtala, aký má problém, potom 20 minút niečo ťukala do počítača, podala mamine recept a dovi dopo, vidíme sa o mesiac . Musela som sa jej vyslovene spýtať, čo to mamine predpísala, aby som aspoň ako-tak bola v obraze...
Počula som aj o psychiatrických stacionároch, ale presne ako píšeš, myslím si, že momentálne by to pre maminu asi nebolo aktuálne, keďže cez deň je v práci a tam sa cíti dobre. Problémy má iba doma. Už som uvažovala aj nad tým, či by nebolo lepšie ju presťahovať.. ale jednak o tom nechce ani počuť a jednak neviem, či by to pomohlo...
Veľmi ma táto situácia vyčerpáva, tento rok bol aj pre mňa veľmi náročný a ešte sa k tomu pridružila aj mamina choroba. Niekedy mám pocit, že už nevládzem, všetko veľmi citlivo vnímam a hlavne keď som u nej doma mám čo robiť, aby som sa nerozplakala. Vidieť svoju mamu, ktorá ma celý život sama vychovávala, v tomto stave s vedomím, že jej neviem pomôcť, je strašné . Aj preto som vďačná za každú radu a povzbudivé slovo <3.
Lulu23- Nový člen
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
ďakujem za odpoveď. Práve v tom nemám jasno, za aký čas sa účinok toho Rispenu môže prejaviť, či je mesiac dostatočne dlhá doba na posúdenie, či zaberá alebo nie? Viem, že hospitalizácia by jej asi pomohla, ale podľa vyjadrenia lekárky vraj maminu nemôžu donútiť, aby na liečenie šla, tak neviem, ako ju presvedčiť? Ona tam totiž dobrovoľne určite nepôjde . V každom prípade ďakujem za radu, aspoň budem vedieť, ako mám reagovať, keď mi zas začne rozprávať o všetkých tých veciach, ktoré pociťuje...
Lulu23- Nový člen
Som z toho psychicky už dosť vyčerpaná a keď k nej prídem na víkend, odchádzam od nej so stiahnutým žalúdkom, čo mi spôsobuje aj ďalšie zdravotné problémy. O ničom inom sa nechce baviť, iba o svojich bludoch, snažím sa ju však vždy stopnúť a zmeniť tému. Prestala už aj TV pozerať, len sedí na posteli alebo leží a ja neviem, ako jej pomôcť . Pred rokom som aj kvôli tomuto sama skončila u psychológa, ktorý ma doteraz dáva dokopy, ale niekedy mám pocit, že už to prestávam zvládať .
Lulu23- Nový člen
Tuto likes this post
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
chcela som sa spytat, ako sa ti dari s maminou, ci ste sa niekam posunuli, bola uz u psychiatra? My riesime podobný problem so sestrou, ale uz je hospitalizovaná, nasadili jej liečbu, avšak stale rozpráva bludy. Čakáme, ci liečba zaberie.
Dakujem
katkaka30- Nový člen
- Počet príspevkov : 1
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 04.06.2021
bohužiaľ, mamina liečbu odmieta . Momentálne sme v akomsi "stand-by" režime, to znamená, že keď k nej na pár dní v mesiaci prídem, snažíme sa tejto téme vyhýbať. Samozrejme, že stále pociťuje rôzne tlaky, málo vzduchu, všetko ju vraj bolí, lebo susedia púšťajú klimatizáciu, dokonca aj keď je vonku veterno, môžu za to susedia, lebo zapínajú tie svoje prístroje... Ale nereagujem na to. Akonáhle by som jej začala vysvetľovať, že fyzicky tieto veci nemôžu byť reálne, spustila by sa lavína presvedčovania z jej strany, že to tak určite je a ja jej neverím. Tak som jej zaobstarala CBD olej, ten je vraj dobrý aj na takéto diagnózy a aj ho začala užívať na upokojenie, ale kvôli očkovaniu ho vysadila. Mamina chodieva do práce a aspoň tam je v kľude, domov chodí len prespať a nejako to pretrpí. Ale viem, že sa trápi a neviem, ako jej inak pomôcť Ak je tvoja sestra hospitalizovaná, je to ten lepší prípad, lebo je pod dohľadom lekárov a má nasadenú liečbu. A tá vie byť efektívna, len je to dlhodobý proces. Držím palce, nech sa sestrin stav zlepší. Viem, aká je to záťaž pre celú rodinu
Lulu23- Nový člen
Tuto likes this post