Průvodce vysazovaním léků
Strana 14 z 17 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17
Re: Průvodce vysazovaním léků
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Držím prstiská, Lístie!
Momentálne som presvedčený, že moju únavu spôsobujú lieky. Pre mnohých z Vás je to samozrejmé, že je to tak, ale ja som stále akosi veril, že to má nejaké iné príčiny, že veď Invega a a Escitil musia skôr prejasňovať výkon, a nie tlmiť. Ale som pozoroval dlhšiu dobu, že som veľmi čerstvý ráno aj bez energeťáku a kofoly, ale po zhruba 20 minútach od návalu Escitilo-Invegovo-Orfirilovo-Acutilovo-Kudzovej rannej dávky cítim značnú ospalosť. A to aj napriek následnému energeťáku. Takže ak znižovať lieky, tak len na základe argumentu, že či by mi reku nepomohli k menšej únave a menšej spavosti. V tejto chvíli neviem povedať, ktorý z tých liekov ma tlmí najviac. Vo svojom živote by som chcel znížiť asi len Invegu a zrušiť Orfiril, čiže len touto cestou sa pokúšať o menšiu ospalosť. Na Escitil by som si nemal siahať, lebo emočné a "úzkostné" zdravie je pre mňa rozhodujúce. No ale aj tak to vidím na dlhú trať. Zajtra si pôjdem len po recept a budem užívať všetko po starom. Voľakedy do leta skúsim s dr. vysadiť Orfiril, ak mi to dovolí, čo je už teraz otázne, lebo náhle menila názor. A potom asi budem až do konca roka 2016 brať Invegu 6 a Escitil 15 (+ Acutil, +Kudzu, +Kofex). Neviem, akým spôsobom by som argumentoval doktorke pri žiadosti znížiť Invegu. Mám z nej v súčasnosti už pocit, že len tak ľahko nemanipuluje s liekmi podľa vôle pacienta. Pri výmene Xeplionu som mal ešte šťastie asi, ale pri zrušení Orfirilu je to samá strasť.
A možno keď vysadím Orfiril, tak únava už bude oveľa menšia. Ktovie. Nedá sa to všetko v jednom príspevku naplánovať. Uvidím, čo prinesie čas a okolnosti. Ďakujem za prečítanie mojej krátkej úvahy.
matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
uvazujes celkom dobre o vztahu zvysenia hmotnosti a cukrovky, ale je to prave tak, ze cukrovka moze vzniknut aj nezavisle od priberania. aj pri inych AP je toto riziko, ale riziko cukrovky pri olanzapine je vyssie ako pri inych AP. to riziko je ale asi pomerne nizke.
rozumiem Tvojim starostiam s unavou. mna napriklad escitalopram vobec nepovzbudzoval, ale skor tlmil. invega ma, naopak, vobec netlmi, ale ani nepovzbudzuje. myslim, ze u Teba by mohol byt za ten utlm zodpovedny orfiril. mozes si ho mozno zase skusit davat vecer a uvidis ci to bude nejaky rozdiel.
tiez drzim palce, nech sa to s tou unavou nejako vyriesi.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
CHINAMAN- V.I.P.
- Počet príspevkov : 567
Dátum registrácie : 23.01.2016
Vek : 34
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify, kventiax, escitalopram, akineton, nebilet
Netuším, či sú tie percentá až také vysoké, ale v podstate som počul o tom istom. Mozog nebolí, tak je ťažké rozoznať či už to je "cez čiaru". U mňa sa stávalo, že som si nárazovo vysadil lieky. Bolo to však až potom, keď som niekoľko dní nespal, a teda vlastne mi to non stop prerušilo terapeutické hladiny liekov a tak obvykle, pomaly smeroval k akútnemu... Maj sa pekne! Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Jaro.BludnySlovak- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 152
Reputácia : 22
Dátum registrácie : 26.03.2016
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
regina- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 673
Reputácia : 298
Dátum registrácie : 05.09.2011
Zdravotný stav
Diagnóza: schizoafektivna porucha
Súčasná medikácia:
ester- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 374
Reputácia : 54
Dátum registrácie : 28.04.2014
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Rozhodla som sa, že budem tiež chodiť ku psychologičke pravidelne. Teda ešte som bola len 1x
ester- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 374
Reputácia : 54
Dátum registrácie : 28.04.2014
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
"Regi a bola si už tak úplne že bez liekov? že si si či už sama vysadila alebo teda pod dohľadom doktorky?"
V období po prvej hospitalizácii, kedy mi vedlajsie ucinky AP sposobovali velké problémy, sme spoločne s psychiatričkou vysadili antipsychotiká a bola som len na jednom antidepresíve. Podla potreby ked ma nieco vytočilo som si cez den dala Lexaurin a na noc Hypnogen. V tom čase som mala 3 a 10-ročné deti a pracovala som. Šlo to tak v pohode 5 rokov. Potom prišlo ťažké obdobie v práci, fakt strááášne veľa roboty na moju hlavu a s tým spojeného stresu. Skončila som hospitalizovaná. Vtedy mi v nemocnici povedali, že bolo chybou, že som nebrala antipsychotiká.
Spúšťač však bol úplne zrejme ten veľký stres v práci.
Lenže – potom som fakt roky rokúce brala AP a AD pravidelne podla predpisu a ataky sa aj tak vracali. Spúšťal ich vždy stres, až som s prácou sekla. Odvtedy akoby uťal, vďakabohu žiadna hospitalizácia a dávky liekov som po pár rokoch začala znižovať až som sa dostala na terajšiu udržiavaciu nízku dávku antipsychotika a antidepresíva.
Celé to zlepšenie pripisujem mojmu terajsiemu pokojnému spôsobu života. Síce žiadna práca, no ani žiadny stres, voľný harmonogram dna, ktorý prisposobujem svojmu zdrav. stavu, dostatok odpočinku a spánku. Akonáhle sa v mojom okolí niečo "udeje", naruší to moju labilnú psychiku a prídu výkyvy nálad, ktoré vsak odvtedy, čo nepracujem zvladam Hypnogenom, Diazepamom alebo Lexaurinom.
Keby som nebola na inv. dochodku, ale pracovala, možno by to bolo síce finančne lepšie, no zdravotne iste nie. Nestačili by mi ani tieto dávky liekov a výkyvy či ataky by boli častejšie. Myslím, že znižovať či vysadzovať sa dá a môže, avšak len ak človek eliminuje stres, keď už ho nevie zvládať jeho psychika.
regina- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 673
Reputácia : 298
Dátum registrácie : 05.09.2011
Zdravotný stav
Diagnóza: schizoafektivna porucha
Súčasná medikácia:
Okrem Invegy, Escitilu a Orfirilu ešte si pravidelne dávam Acutil (doplnok výživy na kognitívne schopnosti, ginko), ďalej vždy po solárku betakarotén, ďalej Kofex (tabletkový kofeín). A to je všetko. V súčasnosti neplánujem rušenie niektorého z týchto liekov alebo doplnkov. Považujem to za akési optimum, ktoré mi umožňuje fungovať a podobať sa čiastočne zdravým ľuďom.
spolupacient matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 14 z 17 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17