Priväzovanie k posteli
Strana 1 z 2 • 1, 2
Priväzovanie k posteli
zaujímal by ma váš názor na túto praktiku. Pri poslednej hospitalizácii som bol niekoľko krát priväzovaný a povedal by som, že na poriadne dlho. Je možné, že som mal vtedy skreslené vnímanie času, ale bolo to pre mňa čosi hrozné. Nemohol som nič. Cítil som sa ako pokusný králik. Krik o pomoc samozrejme nepomohol. Neviem, čím som si zaslúžil takého chovania. Neraz som zažil aj surovosť od ošetrovateľov. Čo si uvedomujem, bol som otravný. Stále som po chodbe chodil s nejakými žiadosťami. Ale kurnik oni majú smenu a od toho tam sú a nie aby sa pacienta zbavili tým, že ho na niekoľko hodín priviažu aj s pliekou. U mňa osobne to agresiu zvyšovalo do maxima. Vybuchoval som zlosťou. Teraz viem, že to bolo márne. Proti nim je všetko márne. Radšej by som bol asi v klietke, kde by som sa mohol aspoň postaviť na nohy. Najhoršie je, ako sa s tým priväzovaním zverili manželke a vôbec rodine. Vraj to ani nenastalo, maximálne raz na chvíľu. V správe to napísané nie je. Ale čo mám robiť. Žene povedali, že som si to v mojej psychóze prifarbil a že to tak určite nebolo. Pritom ja viem svoje.
Myslíte si, že ako terapia je to dobré? Alebo sa dá tomu vyhnúť (ak sa trochu chce), maximálne tie klietky s akou takou voľnosťou pohybu?
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: Priväzovanie k posteli
Priväzovanie je skôr praktikou pri stavoch spojených s delíriami a toxikomanských psychóz.
V rámci našich ochorení je vykonávaná na pacientoch nebezpečných sebe alebo okoliu (v podstate sa takto chápu aj tí, ktorí sú dovedení za asistencie polície, prípadne s navrhnutou ochrannou liečbou), bežnou praxou je aj možné neodôvodnené podozrenie na spomínané.
V Tvojom prípade skôr išlo o niečo iné. Doktori majú tabuľky na maximá medikamentov, ktoré nespôsobia na organizme škody. Myslím, že Ty si tú dávku dostal. Nie je až tak výnimočné, že u silnejšej mánii je podané maximum a efekt je ako zjedenie tabletky C vitamínu. Tým pádom vzniká situácia, že je nutné pacienta mať v stave kľudu. Dôvodov je viacero napríklad len to, že už nad 9 dní totálneho bdenia vzniká riziko kolapsu vnútorných orgánov a podstate smrti. Typoval by som asi toľko, že si išiel do niečoho podobného a tak...
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
A neviem teda aký kľud to malo zabezpečiť, mňa to extrémne vyčerpávalo, spať sa s tým nedalo v polohe na chrbne, ruky tesne pri tele, nohy nehybne od seba. Fuj len si na to spomeniem, mám nervy. Ale, že by vysvetlili, že je to pre moje dobro to nie. V tichosti a surovosti na mňa.
xkrchnav- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Čo sa týka mňa samotného bol som už na dávnych hospitalizáciach (asi 7 rokov dozadu najbližšie) zviazaný vždy maximálne troma pásami koženných popruhov a najdlhšie asi 1-1,5 hodiny. Ten posledný raz som sa po cca 15-20 minutách odviazal a uprosil vystrašený personál na zafajčenie. Inak som využíval čas v popruhoch na povedzme meditáciu, aby tie nepríjemné minúty boli rýchlo za mnou.
Inak som videl raz aj "totálnu fixáciu". Remeňov bolo asi päť a navyše na končatinách boli fáčové obväzy pripútané k posteli. Boli tam ešte také "handričky", aby sa fáč nezadral úplne do krvi. Samozrejme, tu nebola žiadna šanca pohybu. Dotyčný bol pravdepodobne výrazne predávkovaný narkoman. Pamätám si, že jeho otec asistoval pri fixácii a potom plakal pri jeho posteli. Pre zaujímavosť, tie handričky úspešne zdolal a tak na zápästiach krvácal. Personál bol pri ňom takmer nonstop. Zvláštne mi bolo, že už na druhý deň z nemocnice odišiel.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
frances farmer- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 260
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 12.01.2011
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
xkrchnav- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
frances farmer- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 260
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 12.01.2011
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
xkrchnav- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Snáď ste mysleli sieťovú postel a netuším ako v ČR, ale v SR je použitie kazajky v psych. zariadeniach nelegálne.
A s tými elektrošokmi je to v tomto prípade asi tak, že je to rýchla a bezbolestná alternatíva oproti povedzme mesiaca na silných liekoch na akútnom. Píšem o prípade, o ktorom je reč tu v predchádzajúcich príspevkoch. Využite elektrošokov je samozrejme širšie, a pravda občas aj dosť kontroverzné.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
h t t p : / / i 3 . c n . c z / 1 1 2 5 4 8 1 5 2 4 _ s i t o v a - l u z k a - 2 . j p g
No to by bolo isto príjemnejšie než úplná fixácia. Ale asi to nešlo ináč no. Radšej neriešim, je to za mnou. A kazajka je zakázaná aj u nás, ale aj tak ju na neho navliekli. Ako vravím, oni si obhája čokoľvek .
Ja som bol na akútnom 2 mesiace dokopy, na vysokých dávkach liekov, ale z toho čo som tu čítal, aké vedľajšie účinky mali ECT, tak som rád, že som ich nemal.
xkrchnav- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
h t t p s : http://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/208901_440418425980549_205935610_n.jpg
podľa toho, čo nám rozprávala sprievodkyňa, tak do tejto klietky sa zatvorili duševne chorí a nikoho nezaujímalo, že tam sú celý deň bez jedla pitia a možnosti vykonať potreby nejak dôstojne. To ich malo vrátiť do reality a "vyliečiť"...
xkrchnav- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 1 z 2 • 1, 2