Liek Invega
Strana 5 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Liek Invega
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Invega
Kapor- Anonymný
Najhoršie je tá slepota, tá nevedomosť, že človek má nejakú komplikáciu a ani za svet nevie z čoho. Môže to byť z toho, z tamtoho, na lavici podozrivých sú všelijaké faktory, okolnosti. A človek nevie, kde je pravda a nad kým vyrieknuť rozsudok o vine. A dr. Google namiesto toho, aby pomohol, vie iba tak rozšíriť lavicu podozrivých a obžalovaných.
Kapor, držím Ti palce.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Margaretka- Anonymný
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Neti napísal:Na 6-kovú Invegu je momentálne doplatok 18,08 Eur (prepočítané na 30 tabletiek 19,37 Eur), na Parnido 6mg 93 centov. Inak povedané, doplatok na Invegu je cca 21 krát vyšší ako na Parnido.
Takže zase to zmenili? Lebo ešte pred zhruba 2 týždňami som neplatil za Invegu takmer nič, celý rok tam ten doplatok bol, potom mi minule lekárnička vravela, že už to zase zrušili, takže mi môže vydať Invegu. Súhlasil som a dostal som Invegu. Uvidím teda, keď ju budem pýtať nabudúce niekedy na konci januára.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Celkovo beriem AP od jesene 2005, teda asi zaokrúhlene 14 rokov. Necítim zatiaľ nejaké reálne dôsledky atrofovania, ak už náhodou nejaké prebehlo. Kognitívne nedostatky som cítil hlavne zopár rokov po sériách elektrošokov, časom nastalo aj tu zlepšenie, hoci k pôvodnej miere kreativity, akú som mal pred elektrošokmi, som sa nevrátil dosiaľ. No celkovo sa cítim kognitívne lepšie, než vtedy (najmä sústredenie, pamäť, schopnosť čítať, schopnosť vyvolávať si spomienky, sústrediť sa dlhšie na jednu vec alebo činnosť, učenie sa nových látok, riešiť problémy alebo nejaké zadania pomocou logiky). Iba tá kreativita teda z dlhodobého hľadiska utrpela značné straty.
Asi sa prípadné atrofovanie stane závažným vo vyššom veku, takže v tejto veci ma trochu chytá v dôsledku Tvojej informácie obava. Celkovo však z AP získavam viac kladných efektov z dlhodobého hľadiska, než niečo strácam, čo mi berú alebo komplikujú. Takže ja tomuto vynálezu zatiaľ dôverujem. Aj keď teda určité obavy mám.
matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Neti napísal:Čiže neplatí to, že AP spôsobuje ubúdanie mozgu, ale že psychiatrická choroba to môže spôsobovať.
Teraz, keď si to takto napísal, tak som si spomenul, že kedysi dávno som čosi kdesi čítal, že neliečená schizofrénia poškodzuje mozog, resp. vlastne každá neliečená psychotická epizóda poškodzuje mozog. Bol to článok, ktorý vravel o dôležitosti užívania AP, pretože každý relaps do psychózy je mozgu škodlivý, a to aj na neurobiologickej úrovni. Vie zvýšiť šancu defektu a kognitívneho úpadku. Článok preto propagoval, ako je veľmi dôležité preventívne tie AP brať pravidelne, aby sa čo najviac znížila pravdepodobnosť návratu epizódy. A tam sa teda aj spomínalo to, že psychotický stav poškodzuje mozog, hoci presne to slovo atrofovanie tam spomínané, tuším, nebolo. Nie som si istý. V tomto zmysle antipsychotiká vyšli z článku práve ako tie, ktoré poškodeniu mozgu a jeho funkcií, ako aj jeho neurobiológie, práveže zabraňujú. Ktovie, ako to presne je, ale napadla mi pri Tvojich slovách takáto moja spomienka na dosť dávny článok, už ani neviem odkiaľ.
Neti napísal:Okrem toho Matej ver. 12/2018 je úplne odlišný od ver. 12/2019. Mám pocit, že "to" zvládaš oveľa, oveľa lepšie. A asi to tak aj sám cítiš. (...)
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Strana 5 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6